Kakao ceremonialne - Peru 1 kg
Kakao ceremonialne - Peru 1 kg
Kakao ceremonialne - Peru 1 kg
Najwyższej jakości kakao ceremonialne z Peru
Waga: 1 kg
pochodzenie: Peru
surowe 100% organiczne cacao odmiany Criollo
Kawałki, bloki kakao
Dawka Kakao Ceremonialnego to ok 20-60 g.
Kakao można spożywać codziennie w dawce ok 10g.
Przepis tradycyjny:
- 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej, zalać niewielka iościa zimnej wody, wymieszać
- dodać kakao, chili i zalać resztę kubka gorącą wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia.
Działąnie: oczyszcza szyszynkę, zwiększa wizyjność, poprawia samopoczucie, wprowadza w wewnętrzne procesy.
Więcej o działaniu poniżej.
Kakao “napój bogów” lub "czarne złoto Majów"
Ziarna kakaowca zawierają bardzo dużą ilość minerałów i składników potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kakao jest najlepszym źródłem magnezu, który reguluje sprawność komórek nerwowych; chromu, fosforu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Kakao jest największym naturalnym źródłem żelaza; jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin - substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu, dlatego po spożyciu kakao czujemy sie rozluźnieni, odprężeni i weseli.
Ziarna kakaowca są również jednym z najlepszych źródeł witaminy C, E i B. Jednak czekolada zakupiona w sklepie ich nie zawiera, ponieważ zostają zniszczone podczas produkcji w wysokiej temperaturze. Kakao ceremonialne chroni zęby przed pruchnicą, gdyż nie zawiera cukru, który zawarty jest w typowych czekoladach na rynku światowym.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.
Kakao zawiera małe ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób właściwości kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwa apatię. Nie jest toksyczne, jak czarna kawa i herbata.